Twitter Analytics: wat kun je leren?

Sinds augustus van dit jaar is voor iedereen die Twitter gebruikt Twitter analytics beschikbaar. Om de performance van je tweets te kunnen analyseren moet je analytics wel activeren. Er is geen historie opgebouwd dus vanaf het moment dat je analytics hebt geactiveerd kun je bekijken hoe je tweets presteren. Het begint dus pas leuk te worden als je na een tijdje de analyse gaat bekijken.

Het eerste wat je ziet is een grafiek met je twitteractiviteit in de opgegeven periode. In het voorbeeld zie je per dag het aantal weergaven die je tweets hebben gehaald. Gemiddeld halen mijn tweets in december 1.200 impressies per dag.

Grafiek activiteit

 

Per tweet zie je vervolgens hoe vaak de tweet bij je volgers is weergegeven,
hoeveel interacties er zijn geweest en de interactieratio geeft de verhouding tussen beiden aan. De interacties zijn clicks in de tweet (hashtag, links, avatar, gebruikersnaam) en retweets, antwoorden, volgacties of favorieten.

Tweets

Naast het overzicht van de interacties per tweet zie je een aantal kleine grafieken die per interactiesoort de trendontwikkeling van de gekozen periode visualiseert. De grafieken geven inzicht in:
deInformatiefabriek-kubus-smallInteractieratio

deInformatiefabriek-kubus-smallClicks op links in tweet

deInformatiefabriek-kubus-smallAantal retweets

deInformatiefabriek-kubus-smallAantal malen Favorieten

deInformatiefabriek-kubus-smallAntwoorden op de tweet

Interactie grafieken

Als je op één van je tweets klikt, krijg je meer detailinformatie. Zoals te verwachten vind de meeste interactie in het eerste uur na plaatsing van de tweet plaats. Uit  het voorbeeld is ook te zien dat er tien mensen op de tweet hebben geklikt om meer informatie te krijgen en vier mensen hebben op mijn gebruiksprofiel of op mijn avatar geklikt. De tweet is drie keer geretweet, twee mensen hebben er op gereageerd, de gebruikte hashtag is tweemaal aangeklikt en de tweet heeft één nieuwe volger opgeleverd.

Tweetdetails

 

Bekijk deze statistieken van je verschillende tweets en leer wanneer  jouw doelgroep, je volgers, het meest reageren of doorklikken.

Volgers

Naast de analyse van de interactie van je tweets heb je ook de mogelijkheid om je volgers te analyseren. Het tweede tabblad binnen Analytics geeft je inzicht over het aantal volgers en de ontwikkeling en geeft je ook achtergrondinformatie over je volgers. Zo blijkt dat driekwart van mijn volgers marketing als (top-)interesse heeft. Dit is wel van belang om in de gaten te houden. Zo kun je nagaan of de content aansluit bij je volgers. Mocht je verrassende interesses zien, dan moet je misschien bij je zelf nagaan of je wel de goede content verstuurd.

Volgers

 

Bijna al mijn volgers zijn afkomstig uit Nederland en het zijn hoofdzakelijk mannen.  Verder krijg je ook inzicht in wie mijn volgers nog meer volgen. Ook hiervoor geldt dat dit een weerspiegeling is van je eigen content. Kijk eens naar die accounts, past het bij jou of zie je toch verrassingen.

Export

Als toetje heb je nog een hele mooie extra optie en dat is de mogelijkheid om al je tweets inclusief interacties te exporteren naar Excel. In een volgend blog zal ik verder ingaan op de extra mogelijkheden die je daarmee hebt.

Share Button

Reacties

reacties